Cigarrens uppbyggnad

Innan vi går in på hur man röker en cigarr ska vi se vad den innehåller. Detta är nyckeln till att bedöma kvaliteten på en viss cigarr. Alla utom de tunnaste cigarrerna omfattar tre delar: (1) fyllmedel, inlagan, som är tobaken i centrum, (2) ett omblad som håller ihop inlagan och (3) det yttre täckbladet, som rullas runt ombladet.

Även för ovana cigarrökare, är det viktigt att identifiera skillnaden mellan handgjorda och maskintillverkade cigarrer. Cigarrer som görs för hand använder vanligtvis "long filler" tobak  blad som löper genom längden på en cigarr. I en handgjord cigarr, är inlagan, ombladet och täckbladet manuellt ihopsatta för att skapa en cigarr.

Maskintillverkade cigarrer använder höghastighetsmaskiner för att kombinera "short filler" tobak, oftast klipp eller bitar av tobak, med ett omblad och täckblad. På grund av den spänning som skapas genom maskinerna, är ombladet och täckbladet oftast gjorda av en homogeniserad tobaksprodukt som är starkare än naturliga blad och som kan framställas i olika variationer av smak, styrka och textur.

Kvaliteten på tobak och, ännu viktigare, hur de blandas, bestämmer kvaliteten på rökningsupplevelsen. I inlagan är det "ligero" blad som ger effekt, som sedan blandas med "Seco" blad som har en mildare smak, och "volado" blad som bidrar till att säkerställa en jämn glöd. Dessa kombineras med ett omblad och ett täckblad för att åstadkomma en balanserad smak.

Finns det något annat än tobak i premium, handgjorda cigarrer?

Ja. En liten bit av gummi, ofta dragantgummi (saven från ett gummiträd) som används för att försegla förpackningen. Det är en smaklös och säker kostfiber som håller ihop cigarren till dess att du kan njuta av den.

 

Typer av tobak.

Tobaken har sitt ursprung i Sydamerika från de bergiga Anderna och i vad som nu är Ecuador och Peru. I en del av Solanaceae familjen, som även omfattar aubergine, petunior, potatis och tomater, har forskare specificerat 66 typer av tobak, varav endast två är rökbara. Dessa typer av tobak har odlats sedan kanske 5000 f.Kr.

De två rökbara typer av tobak som namngavs av den svenska botanisten Carl von Linné år 1753 är Nicotiana Rustica Linné och Nicotiana Linné tabacum. Det är Nicotiana tabacum som är den som används till nästan all röktobak.

Inom Nicotiana tabacum familjen, finns det flera underarter, Burley och Oriental som är eldtorkad eller flue cured och som används till cigaretter och de svarta, som är lufttorkade och som används till cigarrer.

Den svarta tobaken kan odlas nästan var som helst, de trivs vanligtvis i en sandig lera av vulkanisk jord i ett varmt, fuktigt klimat. Deras robusta smaker, dofter och nikotinhalt gör dem lämpliga att röka utan inandning, deras rök ska avnjutas för sin smak och arom.

 

Här är en lista på fem grundläggande typer från fem olika regioner. Notera att det stora experimenterandet med tobak har lett till tusentals enskilda stammar av tobak:

Bahia: Denna odlas i Brasilien och är ett av de äldsta ursprungliga utsädena av tobak.

Broadleaf: Odlas, särskilt i USA. Denna kommer från Anderna.

Habanesis hybrider: Dessa har utvecklats från frön som kommit till Kuba från Mexiko omkring år 1534 och bildar basen för den kubanska tobaksfamiljen.

San Andres Negro: Finns i Mexiko och odlades ursprungligen av aztekerna.

Sumatran: Ursprungligen planterade på den indonesiska ön Sumatra från frön som togs med av holländska upptäcktsresanden och handlare av 1500-talet.

 

Inom dessa sorter, har det gjorts oändliga experiment, kloningar och det har utvecklats flera olika typer av tobak (av vilka en del har samma namn som de ursprungliga). Här följer några vanliga varianter.

Arapiraca, som odlas i Brasilien från Bahia sorten.

Besuki, som odlas i Jember regionen på Java i Indonesien.

Broadleaf, som odlas i Windsor, Connecticut området sedan det förts till området av BP Barbour 1833. Det är ett av de mest populära bladen som används för Maduro täckblad.

Kamerun, planterade i det västafrikanska landet i början av 1950-talet av Jean Masseran av Frankrikes SEITA och återupplivade på 1990-talet av den framlidne Rick Meerapfel av CETAC. Kamerun tobak odlas sedan 2003 även i Ecuador.

Connecticut Shade, odlas i Connecticut River Valley som täckblad, mestadels under skuggan av stora vita dukar (där av uttrycket "Connecticut Shade") sedan 1906. Frön av denna planta har ofta planterats och odlats på andra ställen, särskilt i Ecuador och Honduras.

Connecticut Sun-Grown, växer i Connecticut och man kan spåra dess härstamning tillbaka till Kuba från 1870-talet.

Corojo, en typ av tobak som skapats av kubanerna på 1940-talet från uppdrivning av Criollo växter på El Corojo Vega och odlades i Kuba till täckblad framtill 1997. Den ersattes av mer sjukdoms resistenta sorter i Kuba, men är allmänt planterad i Honduras, Nicaragua och andra länder.

Corojo 99, som utvecklats i Kuba till täckblad 1999, men är också allmänt planterad i Ecuador och på andra håll.

Criollo, räknas som inhemsk på Kuba, kubanernas tobak som odlats på ön. Den specifika stammen som vi känner som Criollo i dag har utarbetats där 1941. Den är också odlad i andra länder som Honduras och Nicaragua.

Criollo 98/Criollo 99, har båda utvecklats på Kuba och är mer motståndskraftiga mot sjukdomar än den vanliga kubanska Criollon. Även Criollo 98 planteras i Honduras och Nicaragua idag.

Habana 2000, utvecklades i Kuba 1992 för att vara mer motståndskraftiga mot sjukdomar än Corojo som den var avsedd att ersätta. Den används ofta till täckblad idag och den är också planterad i Honduras och Mexiko.

Isabela, odlas i Filippinerna och är ganska mild.

Mata Fina / Mata Norte / Mata Sul, odlas alla i Brasilien och kommer ifrån Bahia typ.

Olor, hör hemma i Dominikanska republiken och är ganska mild.

Piloto Cubano, odlas i Dominikanska republiken i många varianter.

San Andres, odlas i Mexiko från gamla frön i San Andres dalen. Denna typ av tobak odlas också i Costa Rica.

San Vicente, odlas i Dominikanska republiken och enligt uppgift är det frön från San Vicente gården på Kuba. Tobaken är mindre mäktig i smak och arom än Piloto Cubano.

Sumatra, ursprungligen från Indonesien, men nu allmänt planterad på andra ställen, bland annat i Ecuador och Mexiko.

Tembakau Bawah Naungan, eller TBN, utvecklades på 1980-talet och odlas till täckblad under skugga i Indonesien. Det är en blandning av Besuki och Connecticut sorter.

Vorstenlanden, som odlas i Indonesien på ön Java. Omblad som skuggats och som kommer från detta frö är även känd som VBN.


Det finns inga produkter att visa i denna kategori.