Att bli cigarrökare

Redan innan du vet vad du gör, kan du ”se ut” som en duktig cigarrökare. Dessa är de fyra grundläggande attributen som du kommer att vilja ha.

1. Cigarrsnoppare

Det finns bara vissa saker en cigarrökare inte kan vara utan. Detta är en av dem. Visst kan du bita av din cigarr (som de gör i filmerna) och bara spotta ut den, men ingenting säger att du är en riktig finsmakare bättre än att dra fram din egen personliga cigarrsnoppare.

2. Cigarrtändare

Om du spenderar en ansenlig summa på din cigarr, låt inte din investering gå upp i rök (på fel sätt) bara för att du inte investerat i en anständig cigarrtändare. Med all respekt för den lilla engångs tändaren Bic från vanliga kiosker så är rätt tändare en viktig faktor för att säkerställa att din cigarr kommer att smaka som bäst!

Undvik en vanlig gaständare vars rökgaser förs vidare till cigarren, och som kan förstöra de mer delikata smakerna. De bästa redskapen är en luktfri tändare eller gamla hederliga tändstickor, helst cederstickor. En gasdriven stormtändare fungerar ypperligt för den som inte vill lägga ut från flera hundra upp till flera tusen på en cigarr tändare.

3. Cigarrtuber eller bärväska.

Tuben ska ej förväxlas med en humidor, en tub är en humidor för en cigarr "på språng".

Tuber kan hjälpa till att hålla en rätt fuktad cigarr färsk upp till 2 dagar utanför humidoren. Det finns tuber i glas eller metall, och det finns vackra läderfodral. (En försiktighet att iaktta när det gäller läder är att, de tycks ha en tendens att torka ut cigarrer ganska snabbt). Tänk även på att inte öppna tuben för ofta. Du kommer att släppa in torr luft, vilket kommer att bidra till cigarrens försämring. Och försök att undvika tuber med korkar eftersom de långsamt byter fukt med "utsidan".

Vissa företag gör resehumidorer. Dessa är små, men effektiva. En del av dem har fuktare i sig. Om du har tänkt röka ett litet antal cigarrer under en kortare tid, t.ex. en golfrunda, kan detta vara ditt bästa val.

En riktig humidor kan vara en bra investering om man tänkt köpa på sig ett litet lager cigarrer som man vill lagra. Cigarrerna mår bäst av att ligga i en humidor med spansk ceder på insidan då det träslaget håller fukten på ett bra sätt. Cedern hjälper även till att hålla mögel och insekter borta från cigarrerna genom garvsyrorna som finns i det träslaget. Några saker är viktiga att tänka på innan man köper sin första humidor. Köp inte en för liten. Många köper en för 25 cigarrer och upptäcker snart att de växer ur den. När man lagrar cigarrer så gifter sig smakerna efter en tids lagring och de smakar mycket bättre. 1-3 år brukar många lagra sina kubaner innan de röker dem. En annan sak att tänka på är att kallibrera hygrometern som följer med humidoren. De visar ofta lite fel och då kan man utföra något som heter salttestet på hygrometern för att ställa in den. Hur man går till väga finns det många länkar om på Internet.

4. Cigarraskfat

Vad gör att en cigarraskkopp skiljer sig från en vanlig askkopp? Viktigast av allt, cigarraskkoppar gör det möjligt att vila cigarren utan att störa dess aska. Det kan definitivt förbättra det sätt som cigarren brinner på.

Ett utmärkt (och växande) utbud av cigarreraskkoppar finns i en mängd olika material och stilar från välkända cigarrvarumärken som t.ex. Dunhill och Perdomo. Vissa askkoppar har kända cigarrlogotyper såsom Cohiba, H. Upmann.

 

Hur klipper man då sin cigarr?

En cigarr har två ändar - foten (som redan är klippt) och huvudet (förseglad och oklippt). Du kommer att skära av huvudet.

Håll kniven i din dominanta hand. Placera kniven mellan dig och cigarren. Cigarren ska peka bort från dig, med den öppnade änden bort från dig.

Lokalisera skuldran på cigarren. Skuldran är den punkt där den krökta änden av cigarr börjar rätas ut.

Placera cigarren under bladet vid den punkt där du vill klippa den.

För ner bladet försiktigt till din cigarr på rätt ställe och vila den där (precis tillräckligt för att skapa kontakt).

Utan att förlora kontakten med cigarren, tillämpas tryck och skär med en snabb, rörelse. (Med ett rent skär har du mindre risk att riva täckbladet eller bryta inlagan vilket kan komma att störa dig när du röker.)

Kasta det lilla locket du skär bort.

Tips:

Billiga, enkelbladssnoppare och borrar är lättillgängliga och är vanligen prissatta till ca 30 kr. Även om detta kan verka som ett fynd, särskilt för en ny rökare som ännu inte är redo att satsa på kvalitetsverktyg, överväg detta, en billig cigarrsnoppare eller fräs kan göra ett sådant dåligt skär att du kan komma att kasta halva cigarren eftersom den inte brinner korrekt. Så ska ni fortsätta röka cigarrer rekommenderar jag att ni satsar på kvalitet.

Fråga din tobaksaffär om en rekommendation.

 

Tändning av cigarren.

När man ska tända sin cigarr så håller man den i handen och börjar elda på foten. Man värmer med lågan så att täckbladskanten börjar glöda jämt runt om. Sedan tar man cigarren i munnen, vinklar den ca 45 grader och håller den ovan lågan och puffar mjukt. Man rullar cigarren mellan tummen och pekfingret samtidigt för att på så sätt få en jämn glöd. När glöden är jämn tar man sitt första riktiga bloss.

 

Rökningen av cigarren. 

När man röker, eller puffar, så är det väldigt individuellt hur man gör. Cigarrök skall inte inhaleras. Låt röken virvla runt i munhålan, känn smaken, upplev hur nikotinet förändrar er varseblivning, känn drogens kraft. Cigarrökens pH* ligger nära kroppens eget och som en följd därav löses nikotinet ut redan i munnen och går via slemhinnorna ut i blodet. (Cigarettrök är sur och måste ner i lungorna för att lämna av sitt nikotin.). En grundregel borde vara, stressa inte. Cigarrökning är något man gör i lugn och ro. Man kan säga att man precis ska hålla liv i glöden och det brukar vara ca 1 bloss i minuten.

 

Att avsluta rökstunden.

När man rökt så mycket som man vill lägger man cigarrfimpen i askfatet och låter den självdö med värdighet. Tänk på att det tog minst 6 månader att göra din cigarr.  Glöm bara inte att sedan rensa bort eventuella fimpar. Låter man de ligga börjar de lukta riktigt illa.

 

Lagring av cigarrer. 

Cigarrer trivs bäst i en temperatur mellan 18-20 grader och i en luftfuktighet mellan 60-70%.

Det enklaste sättet att uppnå detta är genom en humidor. Dessa finns i en uppsjö storlekar, allt från resehumidorer för 10 cigarrer till stora kabinett för ett par tusen cigarrer. Vad man väljer beror på många faktorer som t.ex. hur ofta och mycket man röker samt om man vill lagra sina cigarrer. Det finns ett billigt förvaringsalternativ om man känner att man fortfarande är i prova på stadiet. Man kan köpa en lufttät plastlåda och placera en fuktare och en hygrometer i den.

Fuktaren kan man enkelt göra själv genom att köpa lite grön oasis i närmsta växt handel och sedan fukta den med en 50/50 lösning av propylen-glykol och destillerat vatten. Propylen-glykolen behöver man bara ha i första gången man fuktar sen räcker det med vatten. Man ska dock inte använda kranvatten för där har man tillsatt t.ex. klor som man inte vill ha i cigarrerna.

Det finns en parasit som man också skall se upp med, speciellt om man köpt cigarrer av lite mer tveksamt ursprung, nämligen tobaksbaggen Lasioderma Serricone. Angrepp av tobaksbaggen känns igen på små cirkelrunda hål i cigarrens täckblad. När man knackar på en angripen cigarr brukar det även komma ut ett svart pulver, larvens avföring. Cigarrbaggen gillar värme, så om ni drabbats av ett angrepp, så stoppa in alla cigarrer i frysen i tre dygn. Då dör krypen och deras ägg.

 

Cigarrstorlek.

Det finns två mätningar som används när man refererar till cigarrer. Dessa är längden och diametern (hänvisad till ringmått).


Längd.
Cigarren längd mäts oftast i tum. Ofta ges namn till vissa cigarrer efter längden och ringmåttet. Nedan finns en lista över några vanliga namn och dess cigarrstorlek. Tänk på att dessa storlekar inte är någon standard på mått men det är fortfarande en bra referenspunkt.


Churchill 7 tum (177,8mm) 46 ringmått (18,65mm)
Corona 5 1/2 tum (139,7mm) 42 ringmått (16,67mm)
Corona Gorda 5 1/2 tum (139,7mm) 46 ringmått (18,65mm)
Dubbel 7 5/8 tum (193,7mm) 49 ringmått (19,84mm)
Lonsdale 6 1/2 tum (165,1mm) 42 ringmått (16,67mm)
Habaneros 4 5/6 tum (125mm) 39 ringmått (15,48mm)
Petit Corona 5 tum (127mm) 42 ringmått (16,67mm)
 

Ringmåttet.

Ringmåttet avser bredden eller tjockleken hos cigarren. Mätningen representerar diameter som en 64´e del av en tum. Nedan är några vanliga exempel på ringmätare. Mätkartan är inte skalenlig men ger en uppfattning om skillnaderna. Tänk på att cigarrer som transporterats eller har torkat kan få ett annat ringmått.


Cigarrens uppbyggnad.

En cigarr består av 3 delar. Inlaga, omblad och täckblad. Inlagan kan vara av två typer: Shortfiller eller Longfiller. Handrullade cigarrer innehåller longfiller medan maskinrullade innehåller shortfiller.

Med longfiller menas att hela tobaksblad används och de sträcker sig genom hela cigarren.

Inlagan rullas in i ombladet som sedan pressas i en cigarrform för att få rätt form till faconen (cigarr storleken) som ska tillverkas. När cigarren har legat i formen ca en halvtimme så rullas täckbladet på.

Täckbladet är cigarrens utsida och det som ögat först möter. En del påstår att täckbladet står för upp till 60% av smaken men det låter jag vara osagt. Hur det än må vara med den saken kan man som regel dela in cigarrens styrka efter färgen på täckbladet, mörkare tobak ger ofta starkare och mer smakrika cigarrer. Mörkheten i bladen får man genom senare skörd och fler eller längre fermenteringar.

Clarissimo eller Grön: Ljus brunt.

Doble Claro eller Claro-Claro: Blekgul nyans av brunt.

Claro: Brun tobak åt det ljusa hållet.

Colorado Claro eller Brun Clair: Brun färg.

Colorado Maduro eller Brun Soutenu: Djupare brun färg.

Maduro: Mörk brun tobak.

Oscuro: Ett nästan svart täckblad.

  


Det finns inga produkter att visa i denna kategori.